Selecteer een pagina

RI&E toetsen? Inclusief kopje koffie graag!

15 april 2017

Het toetsen van een RI&E is een voorrecht dat ik geniet op basis van mijn persoonscertificering als Hoger Veiligheidskundige. Persoonlijk vind ik het een ontzettend leuk aspect van mijn vakgebied, want ik kom in allerhande bedrijven en mag een kijkje nemen achter de schermen. Een afvalverwerker, een crematorium, een drinkwaterbedrijf en ga zo maar door.

Ik krijg redelijk vaak de vraag of ik een RI&E wil toetsen. Die vraag krijg ik van bedrijven of van adviesbureau’s die een RI&E opstellen voor een bedrijf.
Soms met het verzoek om een papieren toetsing. En ondanks dat dit wettelijk mogelijk is, geef ik er zelf de voorkeur aan om altijd een bedrijfsbezoek te brengen. Met enige regelmaat zie ik dat een RI&E op papier goed in elkaar steekt, maar dat deze niet ‘leeft’ binnen de organisatie.
De toetsing van een RI&E richt zich op de volgende zaken:
– Is de RI&E tot stand gekomen in goede samenwerking met de medezeggenschap, de preventiemedewerker en de uitvoerenden;
– Is de RI&E compleet en is de arbeidshygiënische strategie voldoende toegepast;
– Is het plan van aanpak voorzien van een samenhang tussen de maatregelen, prioriteiten en actiehouders. En weten deze actiehouders dat zelf ook 😉
– Is de RI&E gedeeld met de medewerkers?
Daar waar onderdelen van de RI&E mijn pet te boven gaan consulteer ik ten alle tijden een collega-kerndeskundige.

U zult begrijpen dat deze toetsingsaanpak niet op één a-4tje gerapporteerd kan worden en ook niet tot stand kan komen door een papieren toetsing.

Stopt de dienstverlening bij de oplevering van het toetsingsrapport? Zeker niet!
Ik sta klanten tijdens de uitvoering van het plan van aanpak graag bij met tips and tricks. Immers: een mailtje of belletje kost niets.
En die preventiemedewerker van de organisatie kan na een jaar de vraag verwachten via een belletje, appje of mailtje: hoe gaat het met je plan van aanpak? Heb je nog aanpassingen gedaan aan je RI&E? Waar loop je tegen aan?

Kortom: uw RI&E toetsen? Ik kom graag bij u op de koffie!

Bel of mail gerust voor een vrijblijvende offerte.