Selecteer een pagina

Een dagje vrijwilligerswerk als HVK

13 mei 2016

Advies aan stichtingen en organisaties met een maatschappelijk doel
Vanuit de visie dat ook de werknemers en vrijwilligers van stichtingen en organisaties met een maatschappelijke doelstelling recht hebben op een veilige en gezonde werkomgeving bied ik jaarlijks diverse organisaties kosteloos mijn diensten aan als adviseur.
Vorige week zaterdag heb ik de RI&E beoordeeld van Stichting Op Je Gemak uit Zeeland. Deze groep enthousiaste vrijwilligers en werknemers begeleiden kinderen met autisme en doen dat op een zorgboerderij met 14 paarden. Het feit dat de organisatie mij benaderde voor advies en zelf een RI&E heeft opgesteld is lovenswaardig.

Ik ben van mening dat, in de financiering van dergelijke organisaties, er niet alleen focus moet zijn op de problematiek rondom het kind maar ook zeker voor de veiligheid en verantwoordelijkheden van de stichting.

Financiële middelen
Bij commerciële organisaties wordt het financiële argument soms gebruikt om adviezen al dan niet over te nemen. Het overnemen van het advies kan leiden tot productieverlies of drukt de marge. Dan kun je een goede discussie hebben over wat de ‘schade’ kan zijn als het advies niet wordt overgenomen.

Maar wat lastig is voor mij als adviseur, is dat er 100% bereidwilligheid is bij de bestuurder van, bijvoorbeeld, een stichting maar de financiële middelen gewoonweg ontbreken. Ik probeer dat op te lossen met hele praktische tips maar ik wil organisaties ook kunnen adviseren hoe ze, bijvoorbeeld met subsidie of andere inkomsten, bepaalde zaken voor elkaar kunnen krijgen.

Bestaan er subsidies of andere bronnen van inkomsten om stichtingen en organisaties met een maatschappelijke doelstelling te helpen bij het creëren van een veilige en gezonde omgeving voor medewerkers, vrijwilligers en natuurlijk gebruikers van de organisaties?

Betrokken bij een stichting of organisatie met een maatschappelijke doelstelling en interesse in kosteloos advies op het gebied van veiligheid en gezondheid? Mail: info@hse-now.nl